Sådan virker fedtfrysning
Hører du til dem, der har prøvet alt for at komme af med uønskede fedtdepoter? Er du ikke ellers overvægtig, men har lige dét for meget siddende på sidebenene eller på lårene til, at du føler dig godt tilpas i en bikini eller stramt tøj? Det er nu blevet muligt at reducere de fedtdepoter, der stædigt nægter at forsvinde uanset, hvor sundt du spiser eller, hvor meget motion du dyrker. Det kan endda gøres uden kirurgiske indgreb så som fedtsugning. Det kaldes Coolsculpting og er fedtfrysning. Læs herunder, hvad det er og, hvordan det foregår.
Hvem er egnet til Coolsculpting/fedtfrysning?
Først og fremmest skal det understreges at behandlingen ikke er en form for slankekur. Den er kun egnet til såkaldt spotreducering af fedtdepoter så som ”dansehåndtag”, dobbelthage, BH-deller og for eksempel fedt på inderlårene. Selvom man ellers er forholdsvis normalvægtig, kan man godt have steder på kroppen, hvor det er umuligt at komme af med det overflødige fedt uanset, om man spiser meget sundt og træner ofte. Behandlingen er både egnet til mænd og kvinder.
Indebærer behandlingen en risiko eller bivirkninger?<
Der er ikke som sådan nogle risiko ved en fedtfrysning, og den er for det meste smertefri. Ved sjældne tilfælde oplever nogle lettere smerter efter behandlingen, men de forsvinder efter et par uger. Der kan dog forekomme en vis rødme, hævelse og ømhed samt lettere kramper i det behandlede område. Der kan også forekomme blå mærker og kvalme efter behandlingen. Alt dette forsvinder efter en til to uger. Til tider opleves følelsesløshed i det behandlede område i op til 8 uger efter behandlingen. Hos to til tre procent af de behandlede virker fedtfrysningen ikke.
Ikke alle kan få en fedtfrysning
Der er omstændigheder, hvor det ikke er godt at få en fedtfrysning. Det er for eksempel i tilfælde af:
Svær sukkersyge
Dårligt hjerte
Dårlig lever og nyre
Kraftig overvægt
Graviditet og amning
Raynaud´s syndrom – kulde allergi
Pacemaker eller broknet
Brok
Hvordan foregår fedtfrysning/Coolsculpting
I første omgang kommer du til en samtale med den, der skal behandle dig. Under samtalen vil I drøfte, hvilke områder, der skal behandles og behandleren vurderer antallet af påsætninger, der er nødvendige for at dække det omtale område og opnå et godt resultat. Når dagen for behandlingen oprinder bliver der taget førbilleder af det sted, som skal behandles, hvorefter behandleren tegner hjælpemarkeringer på huden. Man placeres behageligt mens påsætningerne foretages. Der vælges mundstykke alt efter behandlingens karakter. Via mundstykket suges fedtet ind og nedkøles til minus ti grader. Fedtet kan ikke tåle nedkølingen og krystalliserer. Behandlingen varer ca. en time og så længe den foregår, kan man læse, tjekke mails mm. Når nedkølingen er færdig, bliver området masseret i et par minutter. Det knuser fedtkrystallerne, som derpå ikke er levedygtige fedtceller. Kroppen vil automatisk nedbryde de tidligere fedtceller og skille sig af med resterne på samme vis, som den skiller sig af med andre typer af affaldsstoffer.
Er resultaterne gode?
Resultaterne efter en fedtfrysning er rigtig gode. Der er mindst 20 til 25 procent mindre fedt efter en påsætning. Det er dog anbefalelsesværdigt at få mindst tre behandlinger i samme område med et interval på 6 til 8 uger. Får man det vil resultatet holde sig i o. et år. Men det kommer selvfølgelig an på, om du har sunde kostvaner. Man vil først se den fulde virkning efter 3 mdr. men allerede efter to, kan man se en betydelig forbedring.
Efter behandlingen
Det er vigtigt, at du husker at få rigeligt med væske efter en behandling med fedtfrysning. Derudover kan du gøre alt, hvad du ellers plejer. Det eneste du skal være påpasselig med lige efter behandlingen er saunabesøg og varme bade. Dem skal du holde dig fra, for de kan fremprovokere hævelse i huden.