Akupunktur mod migræne

Migræne er et stort problem for mange mennesker. Det kan have invaliderende konsekvenser som afskærer dem fra at leve et helt og fuldt liv. Mange må leve med at være sygemeldt i perioder, have store smerter og anfald, der pludselig kommer ud af det blå. Det er ulideligt og uacceptabelt og mange prøver at kontrollere migrænen gennem medicin, hvilket dog ikke altid lykkedes og naturligvis ikke er godt for kroppen på den lange bane. Der er dog en behandlingsform, der har vist sig effektiv og, som er ganske uden bivirkninger. Det er akupunktur. Her fortæller vi, hvordan akupunkturen virker som behandlingsform mod migræne.

MigræneMedicin er ikke altid det rigtige

I nogle familier løber migrænen fra generation til generation som et ondt vilkår, der forpester familiemedlemmers liv. Derfor kan det også tage mange år, før et medlem af familien siger stop. Det har jo altid været sådan. Det er ganske enkelt normalt, at nogle familiemedlemmer har frygtelige smerter af og til. Men det er faktisk muligt at sige stop og ikke være en slave af migrænen. Det er bare ikke altid at medicinen kan hjælpe. Hverken den akutte eller den forebyggende har altid nogen effekt. Nogle kaster for eksempel stadig op selvom de får en kvalmestillende migrænemedicin. For andre dæmper medicinen heller ikke virkningen af de helt gængse udløsere af migræne. Det kan for eksempel være rødvin, sukker, oksekød, chokolade, stærke krydderier og stress.

Hvordan kan akupunktur hjælpe mod migræne?

Akupunktur er en del af den overordnede betegnelse TMC, der står for Traditionel Chinese Medicin. Betegnelsen dækker ud over akupunktur også over behandling med urter, massage, kost, qi gong (et kinesisk bevægelsessystem) og feng shui (et kinesisk indretningssystem). Akupunktur er en flere tusinde år gammel behandlingsform, hvor der benyttes tynde nåle til at stimulere nogle bestemte punkter på kroppen. Under behandlingen navigeres der i forhold til kroppens 14 meridianbaner, hvoraf de 12 hører til ét bestemt af kroppens organer og de to sidste er overordnede meridianer, der løber lodret midt på kroppens forside og bagside. På meridianbanerne er der over 300 forskellige punkter, man kan arbejde med for at få kroppen i balance.

Migræne er en varm lidelse

Meridianbanerne er energibaner, der løber gennem kroppen. Forhindres energien i at glide frit kommer der en ubalance i kroppen som skaber en smerte eller sygdom. Migræne kan opstå på grund af mange forskellige ting, så der skal en undersøgelse til for at fastslå årsagen. Overordnet ses migræne dog som en varm lidelse. Da varme stiger til vejrs får man smerter i hovedet. Varme betyder, at der er et overskud af yang (det modsatte af yin) og det er således varmen, der er problemet. Det er også samstemmende med at varmeskabende fødeemner såsom rødvin, oksekød, stærke krydderier mm. fremmer migræne samtidigt med at mennesker med migræneanfald søger mod kølige steder.

Hvor opstår varmen?

Det er ofte leveren der er skyld i varmeudviklingen. Hvis den energi, der er i leveren stagnere skabes der varme, der stiger op. Leveren kan derned forhindre de resterende organer i at fungere rigtigt. Det kan for eksempel resultere i at nyren ikke kan sende kølende energi videre til hjertet, hvilket hører til en af nyrens vigtigste opgaver. Når hjertet ikke får den kølende energi, bliver der for varmt i det ildelement, hvor hjertet har hjemme. Det akupunkturen så skal kortlægge er, om der er underskud i de kølende organers energi, eller om maven/leveren er i overskud, eller om det i stedet drejer sig om manglende energiflow.

Andre gener må fjernes først

Det kan også være nødvendigt for akupunkturen at arbejde med andre gener, før han eller hun tager fat på migrænen. Til tider kan en slem og hyppig migræne have den virkning, at klienten har så mange smerter i for eksempel nakke og skuldre, at de i sig selv kan udløse et migræneanfald. Derfor må disse smerter fjernes først.