Protein Kur – Sådan gør du

Protein er blevet mere og mere populært inden for den sidste tid. Proteinholdige fødevarer som for eksempel skyr og quinoa er som noget helt nyt blevet introduceret til danskerne og taget varmt i mod.
Flere og flere danskere vælger nemlig at fokusere på protein, når de går i gang med vægttabet, hvilket kan vise sig at være en rigtig god investering. Flere studier tyder nemlig på, at netop protein kan være med til at optimere fedtforbrændingen og give de mest optimale resultater.

Kombineret med træning minimerer proteinerne nemlig tabet af muskelmasse og maksimerer tabet af fedt, hvilket gør det endnu nemmere at opnå drømmekroppen, og så endda via en sundere vej. Samtidig har markedet i takt med proteinbølgen oplevet en eksponentiel udvidelse af varesortimentet, sådan at der nu er mulighed for at få alt fra skyr med forskellige smage til et utal af proteinpulver, -barer og -drikke i forskellige varianter. Det behøver altså ikke være kedeligt at gå på proteinkur – og man kan herved opnå et optimalt fedttab uden at skære ned på smagen eller nydelsen.

Protein kurEn simpel protein kur dag

Her får du kosten fra min kostplan for en almindelig træningsdag.

Træningen består af 45 minutters styrketræning inkl. 10 min opvarmning.
Jeg træner HIT, så er er ingen pauser mellem øvelserne..

Morgenmad:

500 Ml skyr med ananas

Theise fra Fakta 450 gram 63 gram
Kalorier: 200

Middag:

Omelet med tun og kål/gulerod
1 ds god tun med 30 gram protein
3 ÆG
100 -150 gram kål/gulerod revet
Lidt kokosolie
Kalorier ca.: 280

Eftermiddag:

Æble og proteinbolle
Mellemstort Æble og Kohberg aktiv protein bolle med 17 gram protein
Kalorier: 216

Aften:

Hytteost med tun
1 ds tun med 30 gram protein
250 gram hytteost med 19 gram protein
Kalorier: 320

Træning:

Valleshake 25 gram og vand.
Kalorier: 160

Ekstra:
Bliver jeg ekstra sulten, har jeg altid friske squash i køleskabet, som bare spises helt som de er.

Visse dage, hvor jeg f.eks. både har været ude at løbe og træner styrketræning, ja der ryger der meget ofte en proteinbar ned på omkring 300 kacl, eller 250 gram ekstra hytteost ved sengetid.

Kalorier i alt ca.: 1200 + Ekstra

Lidt om sammensætningen:

For mange vil det nok være en fordel at bytte rundt på aftensmaden og middagsmaden, da hytteosten indeholder Kasein protein og derfor holder dig mæt længe.

De nyeste undersøgelser om protein

Et studie satte en gruppe overvægtige kvinder på to forskellige diæter. Forsøget arbejdede med 48 kvinder, hvoraf halvdelen blev sat på en proteinholdig diæt, mens de andre levede efter den amerikanske kostpyramide, der indeholder mange kulhydrater. Ved begge kostplaner indtog kvinderne lige mange kalorier og trænede lige meget.
Det viste sig alligevel, at det var dem, der indtog proteinerne, der tabte sig allermest. Desuden var disses vægttab næsten 100% fedt, mens den anden gruppes vægttab bestod af 25-30% muskler.

Hvordan kan det så være?

Det handler om, at man må se på proteinernes ernæringsmæssige værdi samt disses egenskaber i kroppen. For det første mætter protein mere for færre kalorier, sådan at denne gruppe kvinder har følt sig mere mæt end den anden, selvom de indtog den samme mængde kalorier undervejs i forløbet. Desuden har proteinerne den funktion, at de i kroppen spaltes til såkaldte aminosyrer, som der er tyve af, og som sammensat i bestemt rækkefølge kan give forskellige proteiner. Når man indtager kroppen, kløver forskellige enzymer proteinerne til aminosyrer, som via blodbanen transporteres til kroppens celler.

I cellerne bruges aminosyrerne til at opbygge nye proteiner, hvoraf nogle går til opbygning af muskler. Det er derfor, at den gruppe kvinder, der indtog meget protein under forsøget, havde nemmere ved at genopbygge musklerne efter træningen og derfor ikke tabte muskelmasse i det lange løb. Samtidig har proteinerne den effekt, at det holder insulinniveauet nede, da man ikke indtager så meget kulhydrat, og det betyder i sidste ende, at man forbrænder mere fedt. Af denne undersøgelse fremgår det altså tydeligt, at der er mange fordele ved at gå på proteindiæt i stedet for at gå efter den amerikanske kostpyramide med mange kulhydrater. Fordele, som både kommer kroppens sundhed til gode og er med til at opnå det ønskeudseende, de fleste af os går og drømmer om.

Proteinkurens muligheder

De fleste danskere har en lille drøm om at tabe sig et par kilo her og der.
Selvom man ikke er decidere overvægtig, er der mange, der godt kunne tænke sig at smide lidt fedt. Men mange er afskrækkede fra at lægge deres kost om, fordi de er bange for, at al nydelse og alle smagsoplevelser nu hører fortiden til.

Sådan er der da også nogle kure, der arbejder, men dette gælder ikke proteinkuren. Der er mange proteinholdige madvarer, som smager fantastisk og kan bruges i gode sammenhænge. Har man for eksempel en meget sød tand, kan man med en proteinkur sagtens tage en smoothie med god samvittighed, så længe den er tilsat lidt skyr og/eller proteinpulver. Desuden findes der efterhånden mange gode opskrifter, hvor man kan lave deciderede kager med proteinpulver som erstatning for mel og sukker.

Hvad enten du holder af en blød brownie, luftige pandekager eller saftige muffins, findes der optimerede versioner på internettet, hvor proteinerne er i fokus. På den måde kan du nyde dine syndige mellemmåltider og desserter uden dårlig samvittighed.

En proteinkur rummer altså rigtig mange muligheder frem for mange andre kure, som giver strenge regler på, hvad man må og ikke må spise. Med proteinkuren er der næsten ingen grænser for, hvad du må spise, så længe du går efter at maksimere proteinet. Træner du ved siden af, er du næsten garanteret et fedttab, som du kan holde. Og dette næsten helt uden at skulle ofre de gode smagsoplevelser og samværet ved god mad. Inviterer du gæster på besøg, er det med en proteinkur let at servere en lækker middag, der ikke ødelægger din egen diæt. Søger du at tabe dig eller blot skrælle lidt fedt af kroppen, er en proteinkur altså vejen frem. Det er næsten for godt til at være sandt, at du samtidig kan nyde god mad uden samvittighed – men det er det altså ikke.