Hvad er protein?
Frem for at give dig en kemisk aminosyre oversigt, du ikke kan bruge til en pind, får du her en artikel, der forklarer dig, hvordan proteiner virker i din krop, og hvordan du kan udnytte dem under træning og vægttab.
Som udgangspunkt vil du opleve en generel misforståelse indenfor fitness verdenen, hvor rigtig rigtig mange vil forklare dig, at du ikke kan tabe dig på samme tid med, at du opbygger muskelmasse.
Misforståelsen er så indarbejdet, at selv personlige trænere i de store kommercielle kæder, vil forsøge at vedholde denne myte.
Myten dikterer:
Kalorieunderskud = Ingen muskel opbygning og mulighed for vægttab
Kalorieoverskud = Mulighed for muskelopbygning og ingen vægttab
Det er der en god grund til
Se når vi skriver vægttab, vil vi som udgangspunkt kategorisere det som samlet mindre vægt, altså den badevægten kan vise dig.
Her er det ganske rigtigt, at du ikke kan få vægten til at vise mindre, hvis du er i kalorieunderskud når du træner.
Man kan godt opbygge muskelmasse og tabe sig
Se det der er det interessante her, er at det faktisk er muligt, at være i kalorieunderskud og på samme tid opbygge muskelmasse, hvis du har et højt proteinindtag.
Lad os se lidt på hvordan kroppen fungerer, når den er i kalorieunderskud, og hvad der sker når du træner hård styrketræning på samme tid.
Når du træner styrketræning, vil kroppen i første omgang bruge dine glycogen depoter i musklerne, her er der nok til omkring 45 minutters træning (omkring 600 kalorier).
Det vil naturligs varierer alt efter din muskelmasse og kalorieunderskud, samt kostsammensætning før træningen.
Når dit glycogen depot er opbrugt, kalder kroppen på brændstof.
Kroppen vil helst have det brændstof, der hurtigst omdannes til glycogen og forsøger at hente fra din mave, er der ikke noget at hente der, vil den begynde at hente fra dine fedtdepoter og muskler.
Du taber dig og dine muskler bliver mindre.
Undgå tab af muskelmasse med protein
Har du et højt proteinindtag, vil din krop ikke have behov for at hente brændstof fra dine muskler, den bruger de aminosyrer som proteinen er omdannet til først og bagefter tger kroppen af musklerne.
Du kan derfor undgå at tabe muskelmasse og forbrænde fedt på samme tid.
Har du nok proteinindtag, vil du også opbygge muskelmasse på samme tid med, at dine fedtdepoter forbrændes.
Læs her hvordan du udnytter denne funktion i kroppen, til at opnå varigt hurtigt vægttab og en sund stærk krop.
Den mere nørdede forklaring på proteiner
Proteinerne har vundet særligt frem i løbet af den sidste tid, da de er blevet kendt for at være noget af det sundeste, man kan indtage og medvirke til ikke kun et vægttab, men et decideret fedttab. Markedet er eksploderet med proteinpulver, -barer og –drikke, og fødevarer med naturligt protein er mere populære end nogensinde før.
Flere og flere kure fokuserer på proteinerne og byder, at den sundeste vej til at tabe sig og opnå drømmekroppen er gennem de livsvigtige proteiner. Men for at forstå, hvorfor proteiner er så vigtige og så sunde for menneskekroppen, kan man også blive nødt til at forstå, hvad et protein er, og hvordan kroppen arbejder med dem. Forstår man kemien bag proteinerne, er det nemlig også nemmere at forstå, hvordan man skal sammensætte sin kost herefter og derved opnå de resultater, man går og drømmer om, uden at sætte sundheden på kompromis.
En sammensætning af aminosyrer
Aminosyrer er essentielle for menneskekroppen. Alle proteiner er sammensat af disse aminosyrer, som siges at være alle organismers primære byggesten. Uden aminosyrerne ville kroppen altså ikke kunne fungere og slet ikke, som den gør nu. Der er tyve aminosyrer, hvoraf menneskekroppens proteiner bliver sammensat. Disse aminosyrer kan sættes sammen på rigtig mange forskellige måder, og derved findes der også et utal af forskellige proteiner.
Nogle proteiner består af blot 50 aminosyrer, mens andre består af flere tusinde. Hvilken aminosyre, der skal sammensættes i den enkelte celle, bestemmes af cellens DNA, som indeholder en kode for en særlig sammensætning, som altså ender med at give et færdigt protein. Denne proces er nødvendig for, at nye celler kan blive dannet, hvad enten det gælder hudceller eller muskelceller.
Dog kan menneskekroppen kun producere 12 af de 20 aminosyrer selv, og derfor må de sidste 8 indtages gennem føden. Disse 8 kaldes essentielle aminosyrer, da det er vitalt, at man får dem gennem kosten. Det er derfor, det er så vigtigt for mennesker at indtage proteiner gennem maden, for disse spaltes i kroppen til aminosyrer og kan herfra sammensættes til nye proteiner af kroppens celler.
Mange forældre fortæller deres børn, at for at kunne opbygge muskler og selv blive stor og stærk, må man spise muskler – altså kødet fra diverse dyr. Det er der en halv sandhed i, da man rent faktisk skal bruge aminosyrerne fra kødet for at menneskekroppen selv kan danne muskler.
Aminosyrerne kan dog også indhentes fra mange andre proteinkilder end kødet – fra alt fra æg, skyr og fisk til de vegetariske alternativer som linser, bønner, frø og tofu. Men har menneskekroppen disse tyve aminosyrer, kan cellerne altså fortsætte med at sammensætte proteiner af disse aminosyrer og opbygge celler. Der skal nemlig bruges proteiner i alt fra muskelceller over hår og hud til nerveceller.
Uden aminosyrer og proteiner ville vi altså ikke kunne eksistere, som vi gør i dag, og det er derfor, det er vitalt for mennesker at indtage proteinerne. Træner man samtidig meget, skal kroppen bruge mange aminosyrer for at opbygge de proteiner, der skal reparere de ødelagte muskelfibre og styrke musklerne, og derfor er det for disse mennesker endnu vigtigere at indtage den rette mængde proteiner for at kunne restituere optimalt.
Når man så har indtaget disse proteiner, skal de nedbrydes i kroppen til enkelte aminosyrer for at kunne fungere i opbygningen af nye proteiner i kroppens celler. Nedbrydningen starter her i mavesækken, hvor proteinerne bliver kløvet i mindre stykker af kroppens enzymer. I tolvfingertarmen bliver de yderligere kløvet til mindre aminosyrekæder, for til sidst at blive delt helt fint i enkelte aminosyrer eller sommetider i par. Herfra transporteres aminosyrerne ud i blodet, hvori de sendes rundt i hele kroppen og optages af cellerne for at kunne danne nye proteiner og derved opbygge nye celler.
Typer af proteiner
Udover at fungere som kroppens byggesten, har proteiner også andre vigtige funktioner i kroppen. Mange enzymer, som er vitale i de fleste af kroppens kemiske reaktioner, for eksempel nedbrydningen af vores mad, består således også af proteiner. Herudover består nogle hormoner og antistoffer også af proteiner. Proteinerne er altså ansvarlige for mange livsnødvendige processer og funktioner, da de foruden at være kroppens byggesten også sørger for nedbrydningen, hormonbalancen og dele af immunforsvaret.
Er der en fejl i et protein, og fungerer det ikke som det skal, kan det have store konsekvenser for en organisme. For eksempel skyldes den nu mere og mere almindelige laktoseintolerance hos mennesker en fejl i et bestemt protein. Herudover er insulin også et protein, som også er særdeles vigtig for funktionsdygtigheden hos et menneske. Hvis insulinen ikke fungerer, har man det, der kaldes diabetes 1, og man må derfor sprøjte sig med udefrakommende insulin.
Proteiner har altså en uhyre vigtig funktion i kroppen, og det er netop derfor, det er så vigtigt, at man får nok af dem.