Gastrisk ballon – Vægttab med en maveballon – hvordan?

Gastrisk ballon - hvordan vægttab?Kure, motionsformer og andre vægttabsmetoder hitter stort i disse år. Nogle er mere succesfulde end andre. Hvis du er en af dem, der har prøvet alt for at tabe dig uden held, er der nu et nyt fænomen, der kan hjælpe dig. En gastrisk ballon. Læs mere om den gastriske ballon i denne artikel.

Hvad er en gastrisk ballon?

Det nye inden for vægttab er en gastrisk ballon. Den gastriske ballon er en silikone ballon, der føres ned i mavesækken, sådan at den formindskes, og du hurtigere vil opleve en mæthedsfornemmelse.

Fordelene ved en gastrisk ballon i forhold til en operation er, at fedmeballonen er et ikke-kirurgisk indgreb, samt at ballonen fjernes igen. Men det kommer vi tilbage til.

Ikke en permanent løsning

Den gastriske ballon fjernes fra mavesækken igen. Men først efter 6-12 måneder. I den tidsperiode skulle du gerne have lært at spise mindre, sundere og at dyrke mere motion. Med i behandlingen følger derfor også en kostplan, der kan sende dig i den rigtige retning. Den skal du følge, og når ballonen fjernes igen, skulle din livsstil gerne være ændret så meget, at du kan klare dig uden ballonen.

En ikke-kirurgisk behandling

Dillen omkring den gastriske ballon har først og fremmest taget fart, fordi det er en ikke-kirurgisk behandling. Det tiltaler mange, at behandlingen ikke påvirker dig for livet, men at det i stedet er en hjælp til dig i den rigtige retning. Det betyder også, at ord som fuld narkose og efterfølgende ar ikke er en del af programmet.

Hvordan foregår proceduren?

Selve behandlingen foregår således, at du først kommer til en forundersøgelse hos lægen, der skal behandle dig. Her tages blodprøver, røntgenbilleder af lungerne og laves en kostvurdering. Forundersøgelsen skal sørge for, at alt går korrekt til.

Dernæst kommer behandlingen. Her får du først lokalbedøvelse i form af en spray ned i halsen. Så vil sygeplejersken montere en plastikring mellem dine tænder – både for at holde din mund åben og for at beskytte tænderne. Nu er kikkerten klar til at komme ned i din mavesæk, hvorefter ballonen følger efter. Den fyldes op nede i mavesækken, og som et afsluttende sikkerhedstjek sikres det, at den ligger rigtigt i mavesækken og er fyldt korrekt op.

Når maveballonen efter 6-12 måneder skal fjernes fra din mavesæk, er det igen via lokalbedøvelse. Både i forbindelse med ballonens montering og fjernelse kan det være nødvendigt at faste i en mindre periode, ligesom flydende kost er nødvendigt efterfølgende.

Bivirkninger og risici i forbindelse med behandlingen

Du tænker sikkert på to ting nu. Bivirkninger og prisen. Lad os starte med bivirkningerne. Der kan, som med alle andre behandlinger, være bivirkninger. Disse er dog i den mildere kategori og drejer sig primært om opkast, kvalme og diarré. Derfor får du også ordineret medicin mod disse komplikationer.

Skulle ballonen mod alle forventninger sprænge, er det ikke farligt. Ballonen er fyldt med saltvand, som indeholder farvestoffer. Derfor bliver dit urin farvet, hvis ballonen er sprængt. Her skal du hurtigst muligt kontakte klinikken.

En dyr, men god og alternativ løsning

En maveballon koster mellem 19.000-23.000 alt efter, hvilken ballontype du skal have. Derfor er det også en dyr måde at tabe sig på.

Ballonen skal ses som en sidste udvej i bestræbelserne på et vægttab, og her kan det sagtens være, at du er villig til at betale prisen. Du får også den fordel, at din krop ikke ændres. Det er et skub i den rigtige retning, men løsningen er ikke permanent.

Med i prisen er forundersøgelse, behandling, fjernelse af ballonen og en kostplan.